Play Video

Dokumentarni serijal „Košarkaška pravila“

O serijalu:

Produkcijska kuća Videostroj i TV Arena Sport vam u sklopu obeležavanja 100 godina košarke u Srbiji predstavljaju dokumentarni serijal „Košarkaška pravila“. Jedinstveni projekat koji je svojevrsna kombinacija podkasta i biogafske priče naših protagonista.

Domaćin i voditelj serijala „Košarkaška pravila“ je Miloš Jovanović, a tokom šest meseci rada na serijalu razgovarao je sa selektorima ženske i muške reprezentacije Marinom Maljković i Svetislavom Pešićem. Posetio je imanja i skrivene kutke Mijaila Grušanovića i Nemanje Aleksandrova, bio je u domu Božidara Maljkovića, Žarka Paspalja i Dina Rađe, dok smo za kraj serijala ostavili priču sa najaktuelnijim košarkašem u Srbiji trenutno – Kevinom Panterom.

Radna akcija 2019

Naši sagovornici su kroz primere i događaje iz bogatih karijera istakli svoje principe i načela, tačnije sva ona „košarkaška pravila“ kojim su se vodili tokom rada u trofejnom sportu. Kroz osam polučasovnih epizoda podsetiće nas ili nam otkriti neke od najzanimljivih detalja iz istorije trofejnog sporta.

SERIJAL

Epizoda #1 – Svetislav Pešić:

U prvoj epizodi serijala „Košarkaška prvaila“ voditelj Miloš Jovanović je razgovarao sa selektorom muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislavom Pešićem. Dodatnu vrednost ove epizode predstavlja činjenica da je snimana neposredno pred objavljivanje šireg spiska za Svetsko prvenstvo 2023. Usled brojinih otkaza atmosfera među ljubiteljima košarke i sportskim novinarima nije bila najsjajnija, pa je upravo zbog toga ova epizoda još vredniji dokument o tome kako posvećeni rad i ljubav prema sportu uvek donesu željeni rezultat. Naravno, podsetili smo se sa legendarnim Karijem njegovih početaka u sarajevskoj Bosni, šampionskih godina iz Istanbula i Indijanapolisa, ali faze kad je bio na novom početku u Crvenoj zvezdi.

Epizoda #2 – Marina Maljković:

Nikad nije preskakala stepenike. Kroz karijeru je išla strpljivo, korak po korak. Još od malog ŽKK Ušće gde je počela svoju karijeru, preko vršačkog Hemofarma i  ŽKK Partizan, pa sve do prve titule prvakinja Evrope koju je osvojila predvodeći nacionalnu selekciju Srbije. Naravno, Marinina karijera nije samo rad sa formiranim i seniorskim košarkašicama, njen cilj i san je da svaka devojčica zaigra košarku, ili na bilo koji drugi način bude deo sportskog kolektiva a sve to ostvaruje kroz jedinstveni Pokret za žensku košarku. Kako i sama ističe – SVAKA DEVOJČICA JE VAŽNA!

Epizoda #3 – Nemanja Aleksandrov:

Nažalost (ili na sreću), Nemanjina karijera se nije odvijala onako kako su mnogi to očekivali. Predviđali su mu bilstavu NBA karijeru, top 5 pikova na draftu, međutim povrede su bile nemilosrdne pa je naš sagovornik jako mlad bio prinuđen da se suoči sa surovom istinom. Ipak, ne žali ni za jednim trenutkom. Svestan je da se sve desilo sa razlogom, a i sam priznaje da nikad ne bi spoznao neke istine koje su mu danas osnovna životna načela. Danas se, daleko od gradske buke, zajedno sa suprugom Jasminom navikava na tišinu i mir koji im donosi život u prirodi. Jedna, drugačija košarkaška priča i dokaz da svako ima svoja košarkaška pravila.

Epizoda #4 – Mijailo Grušanović:

Mikan od Mačve kako su ga zvali novinari i ljubitelji košarke devedesetih godina stekao je kultni status pre svega svojim igrama za šabačku Ivu Zorku, ali i činjenicom da za više od dve decenije koliko je igrao na domaćim parketima nikada nije napustio svoje rodno selo Klenje. I danas smo zatekli Mijaila u porodičnoj atmosferi na imanju koje održava zajedno sa suprugom i sinovima. Ne odustaje od svog stila života i ideje da je uprkos svemu kod kuće i na selu najlepše. Iako je u zagazio u sedmu deceniju života i dalje obavlja sve seoske poslove, jer kako i sam ističe „Uvek ima vremena, za onog ko ima volje“!

Epizoda #5 – Žarko Paspalj:

Danas, skoro 30 godina od kako je nastao legendarni navijački poklič „sad si uz’oS trofej Paspalje“ naš protagonista vodi jedan drugačiji život. Miran i povučen, u oazi svog doma koju je napravio u sred Vračara, neguje svoj vrt na kojem bi mu pozavideli i mnogi baštovani, sluša dobru muziku, neguje ljubav prema starim stvarima i čuva uspomenu na neko drugo, davno prošlo vreme kad je sve bilo mnogo, mnogo sporije i lakše. Na doba kad su ih učili da „niko nije veći od tima“!

Epizoda #6 – Dino Rađa:

Satkan od emocija koje su ga vodile kroz karijeru ovaj Splićanin sa trenutnim mestom boravka u Zagrebu priča svoju priču i donosi nam neka svoja načela i košarkaška pravila kojih se držao tokom karijere. Fanatična posvećenost i „red, rad i disciplina“ za njega nisu bili samo fraza već osnova svega tokom 15 godina duge seniorske karijere. Još od senzacije sa Jugoplastikom, do „izlaska na crtu“ najjačim centrima svoje generacije u NBA ligi pa sve do jedinstvene titule sa Panatinaikosom u sred Pireja legendarnog Dina je vodila strast za košarkom. Danas, u miru svog podruma štimuje električnu gitaru i sprema se da zasvira čuveni rif iz pesme AC/DC „Highway to hell“…

Epizoda #7 – Božidar Maljković:

Danas Boža košarku posmatra sa „bezbedne“ udaljenosti iz fotelje predsednika Olimpijskog komiteta Srbija, ipak, priznaje da i tu proradi „crv“ koji ga vraća u vreme kad je bio košarkaški zanesenjak i entuzijasta. Bilo je to doba kad je imao privilegiju da uči od najvećih umova ove igre – Aleksandra Nikolića i Ranka Žeravice, da bi kasnije sa sve to znanje poneo u Split odakle kreće meteorski trenerski uspon. U narednih deset godina osvojio je 4 titule Kupa evropskih Šampiona i zacementirao svoje mesto na listi najtrofejnih košarkaških stručnjaka svih vremena.

Epizoda #8 – Kevin Panter:

Kapiten „crno-belih“ i lider tima koji je vratio titulu ABA lige navijačima Partizana i bio na korak od plasmana na F4. U rekordnu treću sezonu ulazi sa velikim motivom i željom da ispravi greške iz prethodne godine, a sa Milošem je evocirao uspomenu na svoje košarkaške početke na ulicama Bronksa, ali i dane kad nije bio draftovan i prinuđen da svoj košarkaški put gradi kroz evropske terene. Imao je sreću da sarađuje sa srpskim trenerima, pa i danas ističe veliki doprinos koji su imali Dragan Šakota i Aleksandar Đorđević na razvoje njegove košarkaške karijere. Naravno, Partizan i emocija koju sa sobom nosi posebno su poglavlje kojim završavamo prvu sezonu serijala „Košarkaška pravila“.

A GOOD STORY MAKES EVERYTHING